Nationale Politie – Enschede.

Fases:

Het 40 jaar oude hoofdkantoor van politie in Enschede was toe aan een grondige verbouwing. De oude baksteen gevel bleek na onderzoek veel lekkages te vertonen en de betonconstructies zorgden voor veel warmteverlies. De installaties waren verouderd en veroorzaakten hoge energielasten. De inrichting van het pand, met kleine afgesloten ruimten, was van dien aard dat het geen prettige werkomgeving was; laat staan dat het aansloot bij Het Nieuwe Werken.

Ons zusje, Brink Management / Advies, kreeg een opdracht voor het aansturen van het ontwerp, het projectmanagement, de Europese aanbesteding, directievoering en toezicht. Ons andere zusje Innvire begeleidde de gebruikers naar de nieuwe werkomgeving. Bct architecten tekenden voor het nieuwe interieur en loste de gevelproblemen op door middel van een geïsoleerde glasgevel. Kontek leverde de bouwcoördinator.
Het werd een ingrijpende vernieuwbouw tot op het betoncasco, waarbij het bruto vloeroppervlak van 12.000 naar 10.000 m2 werd teruggebracht door sloop van het cellencomplex op de derde verdieping en sloop van de tot kantine omgebouwde voormalige sporthal.

Ondanks alle pogingen van de aannemer om de herfinanciering rond te krijgen, bleek na een aantal weken de situatie dermate uitzichtloos dat de bank het faillissement van de aannemer aanvroeg. Toen begon de uitdaging pas echt.

Hoe het project af te bouwen?
De opdrachtgever sloot separate contracten met de voormalige onderaannemers af. Partijen kwamen terug op de bouwplaats en vervolgden hun werkzaamheden. De opdrachtgever stelde een coördinator op de bouwplaats aan om de uitvoeringswerkzaamheden aan te sturen en de veiligheid en beveiliging te coördineren.
Nauwgezet is er een omvangrijke projectadministratie opgezet van de resterende budgetten, opdrachten en ramingen, waarbij steeds in de stukken is vermeld of de kosten te maken hebben met het faillissement, zodat voor de afrekening met de curator een eenduidig beeld geschetst kon worden. Omdat normaal gesproken het aandeel voor de opdrachtgever uit de failliete boedel gering dan wel nihil zal zijn, is het zaak zoveel mogelijk geld als redelijk is in te houden en een waarheidsgetrouwe weergave van de uitgaven op te stellen.

Hoe is de nachtmerrie afgelopen?
De nachtmerrie werd uiteindelijk een sprookje. Het project is afgerond binnen het oorspronkelijk budget en binnen de overall planning. De afloop zou heel anders zijn geweest als niet voortvarend was ingegrepen en gehandeld.

Deel dit artikel:

 • Christelijke Hogeschool Ede

  Van de school aan de Oude Kerkweg in Ede was geen revisietekenwerk of andere documentatie aanwezig. De opdrachtgever wilde een BIM inzetten als ondersteuning...

  Lees verder
 • Unibail – Leidsenhage

  Kontek werkt mee aan deze integrale herontwikkeling van een regionaal winkelcentrum inclusief detailhandel, restaurants, bioscoop en parkeervoorzieningen. Met name de laatste tien jaar is...

  Lees verder
 • Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen

  Brightlands heeft de ambitie om de komende jaren fors te groeien en de internationale aantrekkingskracht naar de Chemelot Campus te vergroten. Om hierin te...

  Lees verder
 • Hogeschool Rotterdam

  Het nieuwe onderwijsgebouw van  de Rotterdam Business School van Hogeschool Rotterdam ligt aan de Kralingse Zoom en speelt in op de laatste onderwijskundige principes....

  Lees verder

IN 3 STAPPEN NAAR GOED RENDEREND VASTGOED