Hogeschool Rotterdam bekroond met BREEAM-NL 4-sterren ontwerpcertificaat

31 mei 2016

Hogeschool Rotterdam is als één van de eerste hoger onderwijsinstellingen bekroond met het BREEAM-NL vier sterren ontwerpcertificaat.

Hogeschool Rotterdam heeft het BREEAM-nl vier sterren (Excellent) ontwerpcertificaat ontvangen voor de herontwikkeling van haar onderwijslocatie aan de Kralingse Zoom te Rotterdam. Met het behalen van dit certificaat geeft Hogeschool Rotterdam aan dat duurzaamheid hoog op de agenda staat. Kontek heeft het BREEAM-NL ontwerptraject in opdracht van Hogeschool Rotterdam begeleid.

Het nieuwe onderwijsgebouw van  de Rotterdam Business School van Hogeschool Rotterdam ligt aan de Kralingse Zoom en speelt in op de laatste onderwijskundige principes. Dit vraagt om een studielandschap waarbij flexibele leer-, werk- en interactiezones gelijkmatig over het gebouw zijn verspreid om kennisuitwisseling maximaal te stimuleren tussen studenten en docenten.

In het ontwerp staat duurzaamheid en bruikbaarheid centraal. Het gebouw geeft invulling aan de verschillende duurzaamheidsprincipes op bouwkundig en installatietechnisch vlak. Zo zijn onder andere alle verdiepingen flexibel indeelbaar en wordt er gebruik gemaakt van duurzame energie en energie reducerende maatregelen. Daarbij wordt er verdieping hoog drievoudig glas en een atriumkap toegepast waardoor natuurlijk daglicht optimaal benut wordt en is het groendak op de vijfde verdieping voorzien van aantrekkelijke beplanting voor vogels en vlinders. Daarnaast leent de omgeving zich maximaal om het aantal autobewegingen terug te dringen door de aanwezigheid van OV knooppunten en diverse voorzieningen in de nabije omgeving.

De verdere uitwerking van het ontwerp en uitvoering is in handen van SMT Bouw & Vastgoed uit Rosmalen.

Bijdrage Kontek
In een voortraject heeft Kontek een studie gedaan naar de mogelijkheden en onmogelijkheden om te komen tot de ambitie van BREEAM-nl vier sterren (Excellent). Hierbij is naast de haalbaarheid van de credit gekeken naar de impact op investeringskosten, TCO en het milieu.

Vervolg op het ontwerpcertificaat is dat Kontek, als hoofd BREEAM-nl Expert, het uitvoeringstraject bewaakt en zo het tijdelijke ontwerpcertificaat omzet naar het definitieve BREEAM-nl nieuwbouw vier sterren oplevercertificaat. Het behalen van het oplevercertificaat is gepland voor eind 2017 en is gekoppeld aan de oplevering en ingebruikname van het gebouw.

BREEAM-nl in het kort
BREEAM-nl is een beoordelingsmethode om de Duurzaamheid van gebouwen te bepalen. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie, enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De Dutch Green Building Council (DGBC) is de beheerder van het label vanuit Nederland. De toevoeging NL maakt duidelijk dat het hier om de Nederlandse versie gaat. Dit houdt in dat in de beoordelingsmethode de specifieke Nederlandse wet- en regelgeving, praktijkrichtlijnen en bouwpraktijk zijn mee genomen.
Het ontwerp is beoordeeld op bouwkundige elementen (tussenvloeren, gevels, dak, ramen, enz), installaties (verlichting, verwarming, koeling, ventilatie), afwerking (van onder andere vloeren en binnenwanden) en het bij het gebouw horende terrein (het bouwkavel). Maar ook het proces, om te komen tot het uiteindelijke ontwerp, is beoordeeld. De beoordeling vindt plaats binnen de negen vastgestelde categorieën van BREEAM-nl, het gebouw krijgt per credit punten toegekend. Die worden gezamenlijk doorgerekend tot één samengestelde gebouwscore. De negen categoriescores opgeteld, met ieder hun eigen weging, bepalen de definitieve score.
Als totaalscore heeft het huidig ontwerp dus een BREEAM-nl nieuwbouw vier sterren (Excellent) certificaat behaald.

Projectspecificaties
Opdrachtgever   Hogeschool Rotterdam
Programma   Flexibel, multifunctioneel onderwijsgebouw
Bruto vloeroppervlak  Circa 12.000 m² bvo
Start ontwerp   januari 2015
Oplevering   september 2017
BREEAM-NL   4 sterren, Excellent
Betrokken adviseurs
– architect   Paul de Ruiter Architects
– constructeur   Van Rossum
– bouwkosten   Kontek
– installaties   Nelissen
– bouwfysica   Peutz
– programma-management de Praktijk consulting
– projectmanagement  Brink Management & Advies
– bouwmanagement  Abstract Management
– BREEAM-NL Expert   Kontek
– BREEAM-NL Assessor  Duurzaamheidscoach.nl
– Ecoloog   Laneco

Voor meer informatie over het project verwijzen wij u graag naar de website van Paul de Ruiter www.paulderuiter.nl/nl/projects/hogeschool-rotterdam.

Wil je live meekijken naar de realisatie van dit project, kijk hier http://webcamkz.hr.nl/

 

Deel dit artikel:

HET LAATSTE NIEUWS VAN KONTEK

 • 19 okt
  Mooi nieuws: twee nieuwe senior adviseurs bij Kontek!

  Lang geleden, in 1988, solliciteerde hij al eens bij Brink Groep. Hij koos toen toch voor een andere baan, vooral omdat die dichterbij was. Nu zegt hij met een grote knipoog dat dit natuurlijk compleet de verkeerde keuze was. Veel maakt dat nu echter niet meer uit, want we hebben hem alsnog kunnen inlijven bij […]

  Lees verder
 • 14 jul
  Duurzaamheidsadviezen voor gemeente Stichtse Vecht

  Duurzaamheidsadviezen Kontek uitgevoerd door gemeente Stichtse Vecht Voor de Gemeente Stichtse Vecht rekende Kontek aan duurzaamheidsadviezen. De opdracht was om inzicht te verschaffen in mogelijke verduurzamingsmogelijkheden in combinatie met onderhoud van objecten. Hiervoor is eerst een pilot uitgevoerd voor drie objecten om vervolgens de adviezen voor nog eens twintig panden op te stellen. Liesbeth Flipsen, […]

  Lees verder
 • 03 apr
  Kontek is trots op nieuwe huisvesting Eurojust

  De bouw van de nieuwe huisvesting voor Eurojust in de Internationale Zone in Den Haag is afgerond. Eurojust houdt zich bezig met het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme. Aannemer Heijmans heeft het gebouw op 24 maart 2017 opgeleverd. Het gebouw aan de Johan de Wittlaan past goed bij de omgeving. De hellende vensters van […]

  Lees verder
 • 01 mrt
  Circulair bouwen van theorie tot praktijk

  In het Duurzaam Gebouwd Magazine van februari pleiten Liesbeth Flipsen (adviseur) en Sander de Jong (voormalig adviseur) van Kontek (onderdeel van Brink Groep) voor het volgende hoofdstuk in de overgang naar een circulaire economie; circulair slopen, demonteren en hergebruik van complete gebouwelementen. Hoogwaardig hergebruik van materialen en gebouwelementen gebeurt nog niet op grote schaal, maar […]

  Lees verder

IN 3 STAPPEN NAAR GOED RENDEREND VASTGOED